Drænbehandling

Hvad er et dræn?
Et dræn er som en garntrisse på 2 x 2mm. Det placeres efter et lille snit i trommehinden med den ene “krave” på indersiden af trommehinden og den anden på ydersiden. Der kan således passere luft ind i mellemøret gennem hullet. Drænet “falder” selv ud igen. Det udstødes så at sige fra trommehinden og fragtes langsomt ud af øregangen med ørevokset. Hullet i trommehinden heler mens drænet udstødes.

Hvorfor dræn? Mellemøret tilføres under normale omstændigheder luft via det Eustakiske rør (= øretrompeten) hver gang man synker. Denne mekanisme fungerer imidlertid ikke altid optimalt hos børn (voksne kender til problemet ved forkølelser). Det kan skyldes hyppige øvre luftvejsinfektioner, manglende modning af det Eustakiske rør og mellemøret, polypper i næsesvælget eller allergi. Der opstår herved undertryk i mellemøret og såfremt dette varer ved, danner slimhinden i mellemøret, væske. Erfaringen har vist, at såfremt der er væske i mellemøret i over 3 måneder, er der meget stor risiko for at den ikke forsvinder af sig selv. Væsken kan give en hørenedsættelse til op på 45 dB (populært sagt 45 %). Det forhindrer delvist barnet i, at deltage i almindelig samtale og barnet går glip af en række lyde i sproget, specielt visse konsonanter. Væsken i sig selv, medfører ingen skade på kort sigt, men kan udover hørenedsættelsen udgøre et medium for bakterievækst. Selvom bakterierne kan bekæmpes med et antibiotikum forsvinder væsken ikke. Et dræn i trommehinden hos disse børn sikrer således at de hører normalt og at risikoen for kronisk mellemørebetændelse nedsættes betydeligt. Andre børn får hyppigt akutte mellemørebetændelser. Også disse børn kan have glæde af dræn, da smerten vil være mindre og tilfældene måske knap så hyppige.

Mellemørebetændelse opstår ved spredning af bakterier eller virus via det Eustakiske rør. Med dræn i trommehinden vil der dog desuden være mulighed for spredning af betændelse via øregangen til mellemøret. Ved badning i vand uden sæbe, vil vandet dog ikke kunne trænge ind gennem drænåbningen pga. vandets overfladespænding, med mindre hovedet presses langt ned under vandoverfladen. Sæbe nedsætter imidlertid overfladespændingen hvorfor sæbevandet let trænger gennem drænåbningen til mellemøret. Herved føres bakterier ind i mellemøret.

Behandling af øreflåd (mellemørebetændelse):
· Evt. oprensning af øret hos ørelægen
· Evt. øredråber af mærket Ciloxan (receptpligtigt)
· I nogle tilfælde penicillin eller lign., som mikstur eller tabletter

Forholdsregler ved dræn:
· Badning i rent vand: som regel ingen. Undgå dog sæbevand i øregangen.
· Svømmehal: som regel ingen. Bør dog som regel undgå dykning. I få tilfælde ørepropper.
· Swimmingpool: tilrådes brug af ørepropper eller øredråber af mærket Ciloxan (receptpligtigt)

Behov for akut behandling

Din praktiserende læge vil altid kunne kontakte klinikken på lægetelefonen

Læs mere

Tidsbestilling og ventetid

Der afsættes 10 min til en almindelig konsultation og 10 min til en akut konsultation.

Læs mere

Undersøgelser & behandlinger

Vi tilbyder undersøgelser og behandlinger indenfor specialet øre-næse-halssygdomme samt offentlig høreapparatbehandling

Læs mere

Praktiske genveje & links

Find relevante links til vores samarbejdspartnere, forbund, organisationer vi er medlem af og andre relevante genveje her.

Læs mere